惡搞改圖:〈火鳳燎原之電視風雲(三)〉

前言:為祝賀史兄新書出版,今次〈電視風雲〉大酬賓,第三話一次刊兩回,頁數再加碼,足足有38頁﹗內容更豐富、抽水更全面、主題更明確﹗循例,如果係新讀者,請先翻看第一話第二話

其實每一話都有明確的主題,只要認真睇就會發現。有人認為第二話冇第一話咁「言之有物」,其實第一話只係交代背景,內容上反而係第二話比較有意思的。OK,你就當我係賣花讚花香啦。

另外,創作當然要基於現實,但如果完全寫實,就冇改編的需要了。創作之所以吸引人,就係因為佢有現實背景的同時,又能夠發洩到讀者對現實的不滿,甚至滿足到讀者對美好世界的嚮往。我只能夠講,個人傾向浪漫主義多於寫實主義。所以故事發展去到某個位,就會開始向「幻想線」發展,大家大可以當係平行時空,又或者係當係曹操傳的幻想英雄線咁看待。唔係因為我想神化或者美化某幾個人,而只係因為劇情需要。希望大家體諒。

唔阻大家。如果喜歡呢個系列,希望大家廣傳。同埋,記得買火鳳正版。

R401R402

R403 R404 R405 R406 R407 R408 R409 R410 R411 R412 R413 R414 R415 R416 R417 R418 R419 R420 R421 R422 R423 R424 R425 R426 R427 R428 R429 R430 R431 R432 R433 R434 R435 R436 R437 R438

俾個回應

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s